Co to je RFID ochrana peněženka a proč je důležitá?

SAM_1788č

 

Důležitost RFID ochrany peněženky a co to je?

 

Víte, že hrozí ztráta dat třeba i z vaších platebních karet? Jde to velmi jednoduše, stačí přiložit NFC čtečku ve formě třeba i mobilního telefonu k platební kartě a “voila” je hotovo.

 

Stejně tak, jak jednoduše zaplatíte přiložení karty v obchodě, tak i případný zloděj může získat vaše data z karty. Stačí přiložit na pár sekund čtečku třeba k zadní kapse kalhot, kde nosíte své karty. Může se to stát třeba v namačkaném autobusu, tramvaji, metru. 

 

Co to je RFID? 

Radio Frequency IDentification, je identifikace na rádiové frekvenci. Díky bezkontaktnímu přenosu dat je možné předání identifikačních dat. Tento systém používá a vylepšuje systém NFC (Near Field Communication), který se vyůžívá k bezkontaktním platbám pomocí platebních karet.

 

Jak funguje ochrana RFID peněženek?

Ochrana funguje na principu blokování radiových vln. Ochrana funguje dvěmi způsoby. Buď je přímo peněženka vyrobena z kovového materiálu, který data přímo chrání jako třeba tyto kovové mini peněženky. U klasických peněženek je pak všitá speciální vrstva tenké kovové folie, nebo podšívkového materiálu s příměsí kovu. Tato vrstva brání přenosu dat, jako třeba zde u kouzelných peněženek.



Jak zjistím zda je RFID ochrana peněženky funguje?

Pokud chcete zjistit, zda jsou vaše platební karty v bezpečí, tak existuje jednoduchý způsob jak si vše vyzkoušet. Uvidíte, jak jednoduché je načíst data přímo z vaši platební karty. Stačí mobilní telefon s funkcí NFC a stažení mobilní aplikace Credit Card Reader NFC, která je ke stažení pro Android třeba zde.

 

Po aktivaci a otevbření aplikace jenom přiložte bezkontaktní kartu k telefonu a na displeji se zobrazí údaje z platební karty (ve verzi zdrama pouze omezeně). 

 

Důležité: Jelikož nevíme, jak tato mobilní aplikace pracuje s načtenými daty důrazně varujeme před načítáním dat z aktivních karet!. Doporučujeme proto vyzkoušet na prošlé, nebo již neaktivní platební kartě. Data z čipu se načtou stejně jak u platné tak u nefunční karty.

 

Tak jak jste dopadli, jsou vaše data v bezpečí?